torsdag 7. oktober 2010

Kan du gjøre din kommune bedre?

Kan du gjøre din kommune bedre?

Denne kronikken fra meg står på trykk i denne ukens utgave av Tysvær Bygdeblad.

I disse dager har en god del mennesker fått en telefon de kanskje ikke var forberedt på. Noen vil snart få en. Kanskje du er en av dem? Noen har lagt merke til deg og kontaktet deg. De har spurt om du vil stå på en politisk liste for å gjøre Tysvær til en enda bedre plass å bo de neste fire årene. Noen som sa ja forrige gang er i tenkeboksen om de skal si ja en gang til.

Hva svarer man til det? Hva med andre som har lyst, men som ikke er sett av partiene enda? Kanskje partiet du er mest enig og minst uenig med kan få en telefon eller e-post av deg?

Jeg var aktiv i lokalpolitikken fra 1995 til 2009 før jeg ble valgt til Stortinget i fjor. Det har gitt meg mange erfaringer, opplevelser, gleder og utfordringer.

Vi er alle nye på et eller annet tidspunkt i livene våre. Det å være ny som politiker er en god begynnelse for å utvikle deg som person. Jeg vil gi deg noen korte grunner til å stille til valg i Tysvær neste år:
- Du blir kjent med kommunen din på en helt annen måte.
- Du blir kjent med svært mange hyggelige innbyggere.
- Du vil oppleve at det ikke bare er ditt partis politikere som er flinke og har noe å bidra med. Man lærer å bli flinkere til å skille sak og person.
- Du vil oppleve at folk blir opptatt av hva du mener fordi du har mulighet til å få ting gjort.
- Du vil få sjanser til selv å påvirke kommunes utvikling.
- Du vil oppleve at mye er opp til deg selv for å gjøre en god jobb.
- Du vil lære å kombinere den folkevalgte rollen som ombud for innbyggerne og arbeidsgiver for de ansatte.
- Det å engasjere seg sammen med andre er svært inspirerende og det å få prøvd ut dine meninger og argumenter i virkelighetens verden er alltid nyttig.
- Du vil få mye informasjon og sakspapirer som er ment å gi deg et grunnlag for egne og partiets meninger. Men det er din egen innsats som avgjør hvor mye tid du vil bruke på politikken. Ingenting kommer gratis. Heller ikke i politikken. Hvis du skal lykkes kreves det arbeid mellom møtene og i møtene.
- Du vil få en meningsfull fritid, men dårlig betalt og lite ros.
- Du vil raskt oppdage at å prioritere mellom ulike gode formål ikke handler om vond vilje, men om det er penger på budsjettet. Der får mange nye politikere en overraskelse.
- Du vil oppdage at mange kommunestyrer mangler folk under 25 år og at småbarnsforeldre er sjeldnere innslag enn pensjonister og folk ”i sin beste alder”. Kanskje du kan gjøre noe med det?

Tysvær kommune er en veldrevet kommune over lang tid. Det er innbyggerne selv som med sine stemmer velger hvem av innbyggerne som skal styre kommunen. Dere skal velge 29 medlemmer til kommunestyret av ca 10.000 innbyggere. I dag er det sju partier i kommunestyret deres.

Hvis du har lyst å stå på listen til et av partiene ta kontakt med dem via hjemmesiden til Tysvær kommune. Hvis du har fått en telefon fra et parti så si ja. Hvis telefonen er fra ”feil” parti så kontakt ditt eget! God nominasjon!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar