fredag 28. mai 2010

Vern om tilbudet til revmatikerne!

I den siste måneden har jeg engasjert meg i kampen mot nedleggelsen av det svært gode tilbudet som lokale revmatikere får på revmatismesykehuset. Det er med stigende forundring og skuffelse jeg opplever at regjeringen ikke ønsker å justere kursen til tross for at dette går ut over svært mange.

Høyre har advart mot redusert satsing på rehabilitering og fysioterapi. Vi advarte mot endringen i statsbudsjettet og vår partileder Erna Solberg hadde en interpellasjon til helseministeren i april om endringen av fysioterapitilbudet. Men lite visste vi da at det skulle bli så ille som det nå er blitt for de mange revmatikerne i vår region.

Fra og med statsbudsjettet for 2010 har Stortinget vedtatt at poliklinisk fysioterapi i foretak ikke lenger skal gi rett til refusjon fra det offentlige. Fram til nå har Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus stått som mottaker av ett driftstilskudd fra Haugesund kommune og fordelt oppgavene på en rekke av sykehusets fysioterapeuter. Fysioterapiinstituttet ved Revmatismesykehuset har vært definert som en del av helsetjenesten i regionens kommuner, og særlig for Haugesund, som har betalt driftstilskuddet. Ordningen har fungert utmerket og gitt en enestående fleksibilitet samt åpnet for et stort volum av pasienter. I løpet av ett år er det snakk om over 10.000 konsultasjoner fordelt på godt over tusen pasienter. Tilbudet har i realiteten eksistert ved HSR siden 1957 og avtalefestet med driftstilskudd siden 1984.

Pasientene som mister tilbudet de har hatt ved revmatismesykehuset kommer i tillegg til ventelistene de private klinikkene allerede har. Hvordan tilbudet deres blir videre er det ikke vanskelig å spå om.

I tillegg har regjeringen vedtatt å øke fasttilskuddet og senke honorering av hver utførte behandling. Det betyr at fysioterapeutene vil tape på å jobbe mer og vinne på å jobbe mindre. Det er disse som skal ta i mot de 10.000 konsultasjonene som i dag utføres på revmatismesykehuset. Forså det den som kan.

Det er ganske underlig i en tid der regjeringen ønsker en samhandlingsreform så legger man ned glimrende samarbeidstilbud som eksisterer med gode resultater for alle. Her har det vært pasientbehandling med høy kvalitet, høy kapasitet, gode lokaler og samdrift i sykehusets lokaler. Departementets arbeid med samhandlingsreform, sammenhengende behandlingskjede og utvisking av gråsoneproblematikk mellom forvaltningsnivåene skulle tale for at statsråden ser at HSR og Haugesund kommune er i en særstilling med utstrakt samarbeid.

Kronisk syke i Haugesundregionen kan miste et behandlingstilbud de har hatt i over 50 år. Resultatet er dårlige vilkår for fysioterapeuter, lengre behandlingskøer, et dårligere tilbud, svekket rehabilitering, flere sykemeldinger og redusert livskvalitet.

Da Bjarne Håkon Hanssen, som helse- og omsorgsminister, for to år siden besøkte Haugesund, roste han samarbeidet mellom HSR og Haugesund kommune og kalte dette for god samhandling og eksempel til etterfølgelse.

Nedleggelsen av tilbudet har vekket sterke reaksjoner, protestmøter er avholdt og det er et bredt folkelig engasjement som har kulminert med en svært rask voksende Facebook-gruppe med over 8.600 medlemmer. Jeg håper regjeringen kan gå gjennom saken på nytt og se på om nettopp slike saker som dette kan være gode eksempler på samhandling og dermed kan kommune inn under den nye ordningen i budsjettet.

Utviklingen er dessverre at med den rødgrønne regjeringen så finner vi et mønster som svekker det private tilbudet på område etter område. Det så vi i saken om kutt i barnevernet og Solstrand-saken, våre lokale private sykehustilbud får færre oppdrag og stigende helsekøer (Privatsykehuset, Curato og Revmatismesykehuset) og vi ser innstramming for private barnehager. La oss håpe regjeringen lar seg bevege av konsekvensene av egen politikk. Jeg har i alle fall ikke tenkt å la dem svekke regionen vår, men fortsette å jobbe for både private og offentlige som gjør en god jobb for regionen vår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar