mandag 17. mai 2010

17-mai tale ved de alliertes graver

Denne talen holdt jeg i dag 17. mai 2010 klokken 06.10 på de alliertes graver på Vår Frelsers gravlund i Haugesund.

Kjære alle sammen,

Gratulerer så mye med dagen!

Tusen takk for æren og tilliten Haugesund og Omland Forsvarsforening har vist meg i dag ved å holde minnetalen ved minnesmerket over allierte soldater her på Vår Frelsers Gravlund.

Som relativt ung gjør det et stort inntrykk på meg å stå ved de alliertes graver, som innbygger i Haugesund og nå også som folkevalgt i landets nasjonalforsamling.

Det er reist 74 slike steder som dette rundt omkring i Norge. Her ligger 44 soldater som mistet livet sitt på ni forskjellige steder i Haugesund-regionen under den andre verdenskrigen. Seks britiske fly ble skutt ned over oss.

• Ni var fra Canada
• Tre fra Australia
• To fra New Zealand
• To er ukjente
• 28 fra England.

De britiske myndighetene reiste dette minnesmerket og den norske stat har påtatt seg ansvaret med drift og vedlikehold.

Det som startet i år for 70 år siden og ble avsluttet for 65 år siden virker for de fleste som svært lenge siden og mange tror det aldri vil skje igjen. Her ligger 44 menn, noen av dem døde så unge at de faktisk kunne vært tilhørere her i dag om de ikke hadde omkommet.

De døde for oss. For vår frihet. For andres frihet. Og betalte det som på engelsk heter ”the ultimate price”. Og det var defintivt verdt det.

Det setter ting i perspektiver for de kreftene i samfunnet som ikke anerkjenner det bidraget norske soldater i utenrikstjeneste i dag gjør. Demokratiet Norge bidrar til dagens frihet fra undertrykking med våre unge soldater.

Det er derfor det er viktig at den oppvoksende generasjon ikke må ta fred og frihet som en selvfølge og heller ikke den norske forsvarsevnen.

Norsk medlemskap i NATO må aldri settes i fare og norsk deltagelse i internasjonale operasjoner i FN- og NATO-regi må ikke neglisjeres slik enkelte i både folk, Storting og regjering oftere tar til orde for.

Derfor har jeg stor sans for den norske kampanjen som heter ”Støtt våre soldater” som er satt i gang av venner av det norske forsvaret. Historien viser at når vi står sammen så går det bra, men da må vi også stå med andre som trenger vår hjelp. Norge skal aldri bli en forsvarspolitisk gratispassasjer!

Det var 307 haugesundere som mistet livet for Norge. De fleste var sjøfolk, mens 51 falt i kamphandlinger, 24 var sivile og 10 døde i konsentrasjonsleirer.

Mai er frihetens måned i Norge. Både 17. mai 1814 og 8. mai 1945 er avgjørende for oss.

I år er det 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Dette skal markeres over hele landet. Hva er da vel mer naturlig at ”Ja, vi, elsker” synges med stolthet og glede i 2010, en hyllest til dikteren og en hyllest til grunnloven av 17. mai 1814. Klarer vi å følge opp arven fra Eidsvoll, klarer vi også å inspirerer andre land som kjemper for frihet, trygghet og folkestyre. Da blir 17. mai aldri en dag for nasjonalisme, men en dag for universelle menneskerettigheter innenfor nasjonalstatens rammer og et internasjonalt samarbeid.

En takk til dere som ligger her, til familiene til dere som ligger her, en takk til deres lands regjeringer og takk for at stat og kommune og forsvarsforening hvert år bidrar til å hedre deres minne på vår nasjonaldag. Nettopp fordi deres innsats gjorde det mulig å være et fritt og selvstendig land.

Vi lyser fred over minne til våre allierte som gav sitt liv i kampen for Norges frihet og en bedre framtid.


(Kransenedleggelse)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar