fredag 7. mai 2010

Lurt å vente om datalagringsdirektivet

I forbindelse med landsmøtets åpningsdag tenker jeg på vår tidligere partihøvding C.J. Hambro som en gang innledet et innlegg med følgende; Kjære partifeller, for meningsfeller er vi jo ikke! Det passer godt som en innledning til Høyres debatt om datalagringsdirektivet.

Vi som er overbevist om at dld er nødvendig og de som er like overbevist at det er et feilgrep, må respektere de mange som er oppriktig i tvil i denne saken på landsmøtet.

Regjeringen har nylig fullført høringsprosessen og det er kommet flere gode høringsuttalelser fra begge sider. EU skal evaluere dld i september. Regjeringen avventer EUs evaluering før saken fremmes til Stortinget. Det er altså ingen bråhast med å konkludere i en sak hvor viktig informasjon vil komme de neste månedene.

Høyres egen høring vil avsluttes før Stortinget behandler saken. Da har både ja- og nei-siden god tid både til å få mer informasjon og påvirke direktivet til å bli bedre med norske liberale begrunnelser kombinert med liberale begrunnelser for samfunnssikkerhet. Man skal ha respekt for partiets høring, det er ikke alle medlemmer som kan delta på et landsmøte.

Målinger viser at befolkningen støtter dld, og de viser også at Høyres velgere er enda mer positive. I en sak som handler om at norsk politi skal få moderne og like betingelser som politiet i EU-land, der folket er for og der konsekvensene av et nei for eksportrettet næringsliv er uavklart, så bør landsmøtet la partiet fortsette høringen og ikke konkludere for hverken et ja eller nei allerede nå.

Da kan Høyre miste muligheten til å forbedre direktivet og miste muligheten til å forhandle med regjeringen.

Jeg tror Høyres landsmøte kjenner partiets stolte tradisjon i å delta i nasjonale kompromisser.

Men for å kunne lage kompromisser må man vite nok om EUs evaluering, få vite regjeringens vurdering av de mange gode høringsuttalelsene og få høre hva partimedlemmene våre mener.

Da kan stortingsgruppen ivareta liberale verdier innen personvern og invidvidets behov for beskyttelse mot kriminalitet og overgrep.

Dersom landsmøtet skal behandle en resolusjon om personvern som inkluderer omtale av datalagringsdirektivet, bør man vokte seg for å sette partiet i sjakk matt før EU og regjeringen har åpnet spillet.

1 kommentar:

  1. Den eneste grunnen til at tilhengerne ikke vil behandle DLD på Landsmøtet er for at de er livredde for at de kan få flertallet mot seg! De vil heller legge opp til en ubetydelig høring så ledelsen kan bestemme for seg selv på partikontoret i Oslo, og dermed gi partidemokratiet en lang finger. Dette er uverdig!

    Politiet har også per i dag lov å sjekke trafikkdata fra blant annet mobiltelefon ved alvorlige forbrytelser. Også personer som ikke er mistenkte, men som kan tenkes å sitte med interessant informasjon, må finne seg i å bli sjekket. Med Datalagringsdirektivet kan også kyndige personer, som vil villede politiet, for eksempel plante falske ip-adresser med mer for å kaste mistanke på andre.

    Det er ikke pga at DLD er en så utrolig god idè at dette nå har kommet til Norge, for dette er et direktiv som er like upopulært i EU som i Norge! For at EU skal få gjennomført dette i Europa må de gjøre det til et handelsdirektiv. Det handler ikke for EU lenger om terrorisme, kriminalitet og pedofile nazister. De kjører det gjennom på at det er handelsbrytende å ha forskjellige regler for overvåkning. Derfor må DLD innføres.

    I 1992 når EØS-avtalen ble gjennomført og i 1993 innført så ble det norske folk lovet at dette ikke skulle være en husmannskontrakt. Det betyr at det ikke skulle være noen automatikk at ting som skjedde i EU også skulle bli innført i Norge. Det er 18 år siden vi ble lovet dette, men reservasjonsretten har aldri blitt brukt. Nå er det på tide at vi holder det løftet overfor folket! Stopp Datalagringsdirektivet er en av de bredeste politiske markeringene i norgeshistorien. En markering som har ført eu-tilhengere, høyresiden og venstresiden sammen til kamp for enkeltmenneskets rettigheter og for det liberale demokratiet.

    For vi vet at George Orwell ikke skisserte et idealsamfunn da han skrev boken 1984.

    SvarSlett