mandag 24. august 2009

Hydro og K6 - hva virker?

Arve Kambe - Rogaland Høyres 3. kandidat ved stortingsvalget

Stor ståhei for ingenting!

I disse lokale Shakespeare-tider synes jeg dette stykket er en passende beskrivelse på regjeringens pressekonferanse om industrikraftregime. De rødgrønne har gjennom fire år holdt hele regionen for narr gjennom sine løgner om billig kraft til industrien. Stor var derfor nysgjerrigheten da jeg leste gjennom regjeringens plan.

  • Ville regjeringen denne gangen støtte Høyres forslag om 60 eller minimum 30 års leieavtale for kraften? Neida. Intet nytt om det.
  • Ville regjeringen støtte Høyres forslag om utsatt hjemfall for Hydros kraftverk i Røldal og Suldal, slik at man fikk billig og stabil kraft? Neida. Intet nytt om det heller.
  • Hadde regjeringen fått EU med på like konkurransebetingelser for kraftindustrien, slik at den slapp å flytte miljøvennlig produksjon til den tredje verden? Niks.
  • Hadde regjeringen tenkt å lage en utredning om et større CO2-rør, slik at regionen kan få bygget storskala industri med miljøvennlig CO2-fangst, slik Høyre har tatt til orde for? Ikke ett ord om det heller.
  • Hadde Norsk Hydro og Elkem så store økonomiske problemer at det trengte statlige garantier for kjøp av kraft? Absolutt ikke. Men det var det de fikk.

Og så sa de rødgrønne at nå var det bare å invitere til byggestart på ny K6 på Hydro Karmøy. Både ledelsen på Karmøy og Søral sa at det var jo ikke dette de hadde bedt om? Finanskrisen er dessuten heller ikke over, og etterspørselen må fortsatt ta seg godt og stabilt opp.

Kanskje det er slik det går, når man i innspurten av en valgkamp skal prøve å lokke industrien til seg en gang til, at man rett og slett ikke har tid til å vurdere Høyres forslag eller i det hele tatt spurt de som tar avgjørelsene for våre bedrifter på Karmøy, Husnes, Sauda og Odda? De rødgrønne lovet ved valget 2005 den kraftkrevende industrien langsiktig tilgang på kraft under markedspris, nå lover de industrien langsiktig tilgang på kraft til markedspris. Dette er den endelige gravleggingen av valgløfte fra 2005 og et forsøk på å føre velgerne på Vestlandet bak lyset enda en gang.

Forskjellen mellom rødgrønne partier og Høyre, er at vi legger forholdene til rette for at næringslivet skal slippe å ha garantier for lån. De rødgrønne skjerper betingelsene for næringslivet slik at de må komme løpende etterpå og be om garantier. Og så skal de deretter fremstå som snille onkler som løser et problem med å rope på mer stat om det samme problemet som staten har skapt. Fagforeningsleder Sten Roar Martinsen sa etter Høyres besøk på Hydro sist uke at det er best for industrien med et samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Det er både klokt sagt, og historisk riktig. Problemet for velgerne, er at et stemme til Ap er en stemme til SV og Hallgeir Langeland. Da mener jeg moderate Ap-velgere i år heller bør stemme Høyre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar