fredag 27. mars 2009

SVs skolekynisme er skadelig

Regjeringens manglende toleranse
Av: Arve Kambe, 3. kandidat ved stortingsvalget for Rogaland Høyre

Regjeringen har nok en gang vist sin manglende toleranse. Regjeringspartiet SV har nå vedtatt at alle alternative skoler i Norge skal avvikles. Det er dramatisk at regjeringspartiet, som også har Kunnskapsministeren, vedtar en skolepolitikk som vil avvikle Steinerskolene, Montessoriskolene, idrettsskoler og skoler som bygger på et religiøst grunnlag. Dette er nok et eksempel på at dagens regjering ikke forstår hva mangfold innebærer, og det vitner om at for sosialistene i regjeringskvartalet er toleranse for andres tro, meninger og valgmuligheter kun fremmedord.

Høyre mener at friskolene bidrar til mangfold og gir nye impulser til hele skole-Norge, og vi mener prinsipielt at elever og foreldre skal ha mulighet til å velge noe annet enn det alternativet staten til enhver tid ønsker å tilby. FNs menneskerettighetserklæring sier at foreldre har rett til å bestemme hva slags undervisning deres barn skal få. Høyre mener denne retten skal være lik for alle, og ikke bare forbeholdt dem som har råd til en eksklusiv privatskole.

Dersom en elev går på en friskole i stedet for en offentlig skole, overtar friskolen hele eleven og 85 prosent av tilskuddet den offentlige skolen får for eleven. Når det argumenteres med at friskolene ”tar” ressurser fra den offentlige skolen stemmer det ikke, for en elev kan ikke gå på mer enn en skole av gangen.

En undersøkelse utført av HSH viser at 71 prosent av de spurte ønsker et alternativt tilbud til den offentlige skolen, men at de fleste likevel vil velge den offentlige nærskolen. Men noen ønsker å velge noe annet fordi de mistrives, mobbes, trenger et miljøskifte eller føler de lærer for lite. Andre ønsker en annen verdimessig eller faglig profil, eller et mer mangfoldig skolemiljø. Det er et valg den enkelte har retten til å ta selv.

I vår region vil SV legge ned den flotte Steinerskolen med mange dyktige lærere, motiverte elever og foreldre. De går til angrep på Haugesund toppidrettsgymnas (Holgersen) som nå satser offensivt med flott nybygg og utvidet utdanningstilbud i Haugesund idrettspark. Lundeneset videregående skole er en kristen internatskole i Ølensvåg i Vindafjord, eid av Norsk Luthersk Misjonssamband. Skolen har offentlig godkjenning og eksamensrett for 180 elever og plass til ca. 160 elever i internatet.

Dagens regjering bidrar hver dag til et stadig mer ensrettet, intolerant og statsstyrt samfunn, og de bryter med både meningsfrihet og trosfrihet. Vi trenger en regjering med større respekt for annerledeshet og mangfold, og som støtter lokale initiativ – og det er Høyre garantisten for.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar